Mus kakaowo-jagodowy z mango

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 ml czystego spirytusu
  • 2 mango
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na mus:
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka

Opis przygotowania

Jagody oraz mango umyć i osączyć z wody. Jagody zmiksować mikserem. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, po czym miąższ pokroić w kostkę, oprószyć cukrem pudrem i zalać spirytusem. Zalane dobrze schłodzić w lodówce.
Przygotować mus kakaowy: oddzielić żółtka od białek. Z białek oraz 2 łyżek cukru pudru ubić trzepaczką sztywną pianę. Masło stopić w rondlu, ściągnąć z ognia i dodać do niego kakao, a następnie dokładnie wymieszać. Dodawać do tego po jednym żółtku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Do wymieszanych składników dodać ubitą pianę oraz zmiksowane jagody. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do zamrażalnika.
Zmrożone składniki przełożyć na talerz i dodać do tego mango ze spirytusem. Wszystko udekorować listkami mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy