Placek ryżowy z dżemem i pistacjami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2120
Placek ryżowy z dżemem i pistacjami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Ryz opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać go mlekiem, dodać sól i ugotować na sypko. Ugotowany przełożyć do okrągłej formy do pieczenia. Jajka wbić do miski, zmiksować razem z cukrem pudrem, szczyptą cynamonu i zalać ryż w formie. Potem całość posmarować dżemem pomarańczowym i posypać tłuczonymi pistacjami i wiórkami kokosowymi. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż zmiksowane jajka całkowicie się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów