Tatar wołowy z sezamem i majonezem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2970
Tatar wołowy z sezamem i majonezem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 100 ml majonezu
  • 2 jajka przepiórcze
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 liście sałaty
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz jajka umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Pomidory pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i posiekać drobno. Polędwicę wołową przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa i połączyć z posiekana cebulą. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki przełożyć na talerz. Następnie dodać do tego rozbite jajko przepiórcze i posypać sezamem. Majonez przełożyć na talerz, po czym włożyć na niego pokrojony szczypiorek oraz pomidory. Całość udekorować listkami sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów