Brokuł zapiekany z mięsem i ryżem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 ml słodkiego sosu chili
  • 2 brokuły
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Brokuły oraz marchew umyć, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie ugotowane warzywa pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno, część zmieszać z mięsem mielonym, a kolejną część pozostawić do posypania potrawy. Dodać do tego pokrojoną cebulę, wbić jajko, po czym doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Do wyrobionych składników dodać ugotowane warzywa, a następnie z całości uformować kule. Kule włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, podzielić na porcje i dodać do ryżu. Całość polać sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy