Bułeczki z ciasta twarogowego z warzywami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Bułeczki z ciasta twarogowego z warzywami

    Dodane przez: iwona

    Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • pęczek botwinki
  • Na ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g białego sera twarogowego
  • 125 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Wypełnienie:
  • 150 g kapusty białej
  • 10 g tartego żółtego sera
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą pokroić w cienkie, drobne plastry, po czym sparzyć 1 l lekko osolonej wody i osączyć z jej nadmiaru. Botwinkę sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i połączyć z kapustą. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do jarzyn. Dodać do tego obraną ze skóry oraz pokrojoną w kostkę cebulę i oraz tarty ser żółty. Składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: białko oddzielić od żółtka. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ser twarogowy, masło, żółtko, sól i wyrobić ciasto. Wyrobione zbić w kulę i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć kubkiem krążki. Na krążki nałożyć wymieszane warzywa, po czym wszystko zlepić. Mleko roztrzepać z białkiem jajka i wysmarować zlepione ciasto.
Następnie wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać razem z botwinką.

0 komentarzy

Podobne przepisy