Zupa z tofu, soi i szynki

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa z tofu, soi i szynki

    Dodane przez: arek

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 40 g białego tofu
  • 30 g soi
  • 25 g wędzonej szynki
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Soję opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać zimnym bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Następnie rozgrzać olej w garnku, dodać obraną i pokrojona w kostkę dymkę i zeszklić. Do zeszklonej dymki wlać namoczona soję z bulionem, dodać do tego pokrojone na drobne kawałeczki tofu oraz szynkę wędzoną. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę, po czym dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną natką selera.

0 komentarzy

Podobne przepisy