Racuchy z pieczarkami, pomidorami i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2190
Racuchy z pieczarkami, pomidorami i jajkiem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 awokado
  • pęczek szpinaku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa, grzyby oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Szpinak sparzyć 2 szklankami lekko osolonej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru. Dwa jajka zalać wodą, po czym ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Pomidory pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do czasu, aż się przyrumienią. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do niego pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, po czym wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelewać chochelką na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni.

Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na gotowe nałożyć smażone składniki, sparzony szpinak, pokrojone awokado oraz gotowane jajko. Całość polać musztardą chrzanową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów