Żeberka wołowe z pomarańczą i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2191
Żeberka wołowe z pomarańczą i ogórkiem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g żeberek wołowych
  • 6 łyżek oleju
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 ogórki zielona
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Opis przygotowania:

Ogórka umyć, obrać ze skory i pokroić w kostkę. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i razem z pokrojonym ogórkiem przełożyć na talerz. Skórkę z pomarańczy pokroić w cienkie plastry i przysmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć z ognia. Żeberka umyć, osaczyć z wody, podzielić na porcje i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonego czosnku dodać obrany i starty na drobnej tarce imbir, smażyć przez kolejne 30 sekund, po czym dodać do tego żeberka. Mięso smażyć do miękkości pod przykryciem, a usmażone dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać smażoną skórką z pomarańczy oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów