Triffle (deser angielski)

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 8 gotowych okrągłych ciastek biszkoptowych
  • 8 truskawek
  • 4 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
  • 4 łyżki jagód
  • 2 liście świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania

Truskawki oraz jagody umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na kawałki i połączyć z jagodami. Ananasa osaczyć z zalewy i wymieszać z owocami. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszysta pianę. Następnie część owoców przełożyć do szklanki. Ciastka biszkoptowe pokruszyć na drobne kawałki i posypać nimi owoce w szklance. Potem wszystko zalać niewielka ilością rumu. Na rum nałożyć bitą śmietanę, a na nią położyć kolejną część owoców oraz pokruszone ciastka, po czym całość znów zalać rumem. Po nałożeniu wszystkich składników, deser udekorować pozostałymi owocami i listkami świeżej mięty.

0 komentarzy