Triffle (deser angielski)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2921
Triffle (deser angielski)
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 8 gotowych okrągłych ciastek biszkoptowych
  • 8 truskawek
  • 4 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
  • 4 łyżki jagód
  • 2 liście świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki oraz jagody umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na kawałki i połączyć z jagodami. Ananasa osaczyć z zalewy i wymieszać z owocami. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszysta pianę. Następnie część owoców przełożyć do szklanki. Ciastka biszkoptowe pokruszyć na drobne kawałki i posypać nimi owoce w szklance. Potem wszystko zalać niewielka ilością rumu. Na rum nałożyć bitą śmietanę, a na nią położyć kolejną część owoców oraz pokruszone ciastka, po czym całość znów zalać rumem. Po nałożeniu wszystkich składników, deser udekorować pozostałymi owocami i listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów