Sałatka z grillowana wołowiną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • Na marynatę:
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Mięso umyć osączyć z wody, podzielić na porcje i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie przygotować marynatę: sos sojowy zmieszać z rozgrzanym miodem, wlać do tego sok z limonki oraz olej sezamowy, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość wymieszać i zalać mięso. Wszystko odstawić na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty, przełożyć na aluminiową tackę od grilla i piec z obu stron na rozpalonym grillu przez 8 minut. Upieczone mięso ściągnąć z grilla i pokroić na drobne kawałki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w talarki. Natkę pietruszki pokroić drobno. Wszystkie pokrojone warzywa połączyć z grillowanym mięsem i posypać sezamem. Całość zalać marynatą z mięsa, doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.

0 komentarzy

Podobne przepisy