Waniliowe precelki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2119
Waniliowe precelki
fot. ginnerobot / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 25 ml mleka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • Lukier:
  • 125 g cukru pudru

Opis przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj jajko, mleko, cukier waniliowy i mąkę. Całość mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Szprycę do dekoracji tortów napełnij ciastem i wyciśnij na blachę w formie małych precelków. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Lukier: do przesianego cukru pudru dodaj 2 łyżki wrzątku i mieszaj, aż lukier osiągnie właściwą konsystencję. Każdy precelek zanurz w lukrze i odłóż na kratkę kuchenną, aby nadmiar lukru spłynął.

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów