Ryż czerwony z grillowanymi warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1749
Ryż czerwony z grillowanymi warzywami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego ryżu
  • 1 por
  • 1 cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, po czym zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, wymieszać i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Następnie czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Por pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w plastry. Rzodkiewkę pokroić w krążki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć na aluminiową tackę od grilla, zalać 3 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do ryżu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów