Flaki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3199
Flaki
fot. Alina Zienowicz (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 g flaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 40 g mąki
  • 40 g smalcu
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • 4 liście laurowe

Opis przygotowania:

Flaki po dokładnym wypłukaniu i wyczyszczeniu włożyć do wody i gotować około 30 minut. Następnie odcedzić je, wypłukać w zimnej wodzie, ponownie zalać czystą wodą i ugotować do miękkości. Dodać do nich obraną ale całą cebulę, pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotować kilka minut. W tym czasie w innym rondelku rozpuścić na małym ogniu smalec i po wsypaniu do niego mąki zrumienić ją na ciemniejszy kolor, podlewając wywarem z flaków i cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Gotową zaprawkę dodać do gotujących się flaków i gotować jeszcze 15 minut. Gotowe flaki podawać na gorąco.

1 komentarz

A gdzie majeranek,flaki bez majeranku?

Podobne przepisy