Papryka grillowana z mięsem i szałwią

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2480
Papryka grillowana z mięsem i szałwią
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 12 liści szałwii
  • 6 zielonych papryk
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz liście szałwii umyć i osączyć z wody z wody. Następnie paprykę przekroić wzdłuż i usunąć nasiona. Mięso mielone przełożyć do miski i połączyć z tartym serem żółtym. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do mięsa z serem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety wielkości przekrojonych papryk, po czym smażyć je z obu stron na lekko rumiany kolor w 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć do przekrojonych papryk. Dodać do tego liście szałwii i całość zalać oliwą z oliwek. Wszystko przełożyć na aluminiową tackę od grilla i piec na rozpalonym grillu do czasu, aż papryka się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz wraz z pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów