Ziemniaki w marynacie

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 g oleju
  • sok z 4 cytryn
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 tłuczone ziarna gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion asafetydy
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, zalać 1,5 l wody, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, zmiażdżyć i dodać do ziemniaków wraz z nasionami kozieradki i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, dodać mieloną paprykę, paprykę chili, tłuczone nasiona gorczycy, nasiona asafetydy oraz szczyptę soli, po czym wszystko wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Cytryny sparzyć wrzącą wodą, przekroić, wycisnąć z nich sok i wymieszać z całością. Wymieszane składniki na 2 godziny odstawić do lodówki, potem podawać do spożycia na zimno.

0 komentarzy

Podobne przepisy