Ziemniaki w marynacie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2660
Ziemniaki w marynacie
fot. .::RMT::. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g oleju
  • sok z 4 cytryn
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 tłuczone ziarna gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion asafetydy
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, zalać 1,5 l wody, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, zmiażdżyć i dodać do ziemniaków wraz z nasionami kozieradki i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, dodać mieloną paprykę, paprykę chili, tłuczone nasiona gorczycy, nasiona asafetydy oraz szczyptę soli, po czym wszystko wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Cytryny sparzyć wrzącą wodą, przekroić, wycisnąć z nich sok i wymieszać z całością. Wymieszane składniki na 2 godziny odstawić do lodówki, potem podawać do spożycia na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów