Okoń z grilla z koprem naciowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2159
Okoń z grilla z koprem naciowym
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 świeże okonie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 koper naciowy
  • natka zielonej pietruszki
  • zielony koperek
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w plastry i usmażyć frytki na mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Upieczone osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Okonie oczyścić z wnętrzności, umyć, osaczyć z wody, po czym ponacinać je po bokach co 1,5 cm i oprószyć pieprzem oraz solą. Czosnek obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i nadziać wnętrze ryby. Nadzianą rybę polać 2 łyżkami oleju i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Piec do miękkości ryby, potem ściągnąć z grilla i dodać do frytek. Koper naciowy zalać 0,5 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić, pokroić w cienkie w plastry i dodać do potrawy. Następnie dodać do tego natkę zielonej pietruszki, koperek zielony, po czym wszystko oprószyć szczyptą pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów