Tarta cytrynowa z miodem i dżemem jeżynowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 100 ml miodu
  • 4 łyżki dżemu jeżynowego
  • 4 liście świeżej mięty do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z połową cukru pudru oraz solą. Następnie dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować wypełnienie ciasta: jajka wbić do rondla, dodać do nich pozostałą połowę cukru pudru, startą skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Gotową masę przelać do pieczonego ciasta i wszystko piec na złoty kolor. Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika oraz formy i na gorąco polać miodem. Dodać do tego dżem jeżynowy, a całość udekorować listkami mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy