Piołunówka

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Zaprawa:
  • 2 dag suszonego ziela piołunu
  • 1/2 litra czystej wódki
  • Nalewka:
  • 1 litr roztworu 50% spirytusu
  • 1 kieliszek zaprawy
  • 3 dag cukru

Opis przygotowania

Zaprawa: ziele piołunu wsyp do litrowego słoika, zalej wodą, szczelnie zamknij i wstaw na tydzień do ciemnego pomieszczenia. Przez gęste sitko i watę zalej do półlitrowej butelki i trzymaj jako zaprawę do piołunówki i innych wódek ziołowych.
Nalewka: piołunówkę robi się z 1 litra roztworu 50% spirytusu, do którego dodaje się kieliszek zaprawy piołunowej i 3 dag cukru upalonego na karmel. Otrzymany płyn doprawiamy do smaku zaprawą piołunową, cukrem i spirytusem.

0 komentarzy