Paratha z ziemniakami i ceculą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1725
Paratha z ziemniakami i ceculą
fot. manish_chn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej do podsypania
  • natka kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować w mundurkach i odcedzić. Następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Dodać do tego umytą oraz pokrojoną drobno natkę kolendry i całość dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę razową przesypać na stolnicę. Dodać do niej szczyptę soli i wymieszać. Następnie wlać do tego odrobinę letniej wody i wyrobić gładkie ciasto ciasto. Wyrobione podsypać mąka pszenną i ponownie wyrobić. Gotowe odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką.
Po tym czasie ciasto podzielić na części i rozwałkować każdą z nich na placki o grubość 3 mm. Rozwałkowane posmarować masłem, posypać pokrojonymi ziemniakami, cebulą, kolendrą, nakryć kolejnym rozwałkowanym plackiem i całość ponownie rozwałkować, aby placki się złączyły. Złączone placki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy