Tebaya (babka ryżowo-ziemniaczana)

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 ml sosu Tao Tao Teriyaki
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki cukru palmowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i utłuc tłuczkiem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zotem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany utłuc tłuczkiem i połączyć z tłuczonymi ziemniakami. Do utłuczonych składników dodać mąkę, cukier palmowy i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę polać sosem Teriyaki

0 komentarzy

Podobne przepisy