Loco Moco w sosie karmelowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2529
Loco Moco w sosie karmelowym
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 gotowe hamburgery
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • sól
  • pieprz biały
  • Na sos karmelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a następnie zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do ryżu. Dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek, całość wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotowe hamburgery przełożyć na 2 łyżki mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron do miękkości mięsa. Potem osączyć z tłuszczu i dodać do ryżu. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni, wbić do tego jajka i smażyć do czasu, kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie w niezmienionej postaci. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

Przygotować sos karmelowy: mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Następnie dodać do tego masło oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać bulion warzywny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować, po czym ściągnąć z ognia, wlać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać.

Gotowym sosem polać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów