Przegrzebki z cukinią i kwiatem szczypiorku

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 6 przegrzebek mrożonych
  • 6 łyżek oleju
  • 5 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia zielona
  • 1 łyżka kwiatów szczypiorku
  • 0,5 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Fasolkę, cukinię oraz kwiaty szczypiorku umyć i osaczyć z wody. Następnie fasolkę pozbawić końcówek, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Kwiaty szczypiorku zalać octem balsamicznym. Cukinię pokroić w podłużne plastry, po czym oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do fasoli. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, osączyć z wody i oprószyć pieprzem i solą. Następnie smażyć je na 3 łyżkach rozgrzanego mocno oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone dodać do pozostałych składników. Całość posypać namoczonymi octem kwiatami szczypiorku oraz udekorować świeżą bazylią.

0 komentarzy

Podobne przepisy