Makaron z jajkiem i cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 909
Makaron z jajkiem i cytryną
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu nitki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 2 marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Marchew oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Marchew pokroić w słomkę. Jajka włożyć do rondla, po czym zalać wodą i ugotować na twardo. Następnie odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Cytryny oraz limonki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w plastry. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną marchew i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonej marchwi dodać odcedzony makaron, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez kolejną minutę. Gotowy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojonymi jajkami, szczypiorkiem i udekorować plastrami cytryny i limonki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy