Kuskus z pulpetami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1892
Kuskus z pulpetami i pieczarkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g pieczarek
  • 20 ml białego wina wytrawnego
  • 5 g suszonych pomidorów
  • 4 liście bazylii do dekoracji
  • 4 łyżki oleju
  • 3 suszone papryczki chili
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Suszone pomidory oraz papryczkę chili sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie kaszę kuskus zalać 300 ml bulionu warzywnego, dodać do tego mielony tymianek, doprawić do smaku solą i zagotować. Zagotowany odcedzić i wyłożyć na talerz. Chleb suszony namoczyć w letniej wodzie, potem odcedzić i odcisnąć ręcznie nadmiar wody. Odciśnięty chleb połączyć z mięsem mielonym, wbić do tego jajko, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kuki. Gotowe kulki przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego mocno oleju w rondlu i zrumienić. Zrumienione zalać 300 ml bulionu warzywnego i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i dodać do kaszy. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać obraną i pokrojoną drobno dymkę ze szczypiorkiem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonej dymki wlać wino wytrawne, dodać sparzone pomidory i papryczkę chili. Całość wymieszać, smażyć przez kolejną minutę, po czym dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, przykryć i dusić przez 4 minuty. Następnie składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów