Pstrąg pieczony z ziołami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2721
Pstrąg pieczony z ziołami i warzywami
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g marchewki w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 100 g zielonej fasolki w zalewie
  • 4 filety z pstrąga
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżego oregano
  • natka zielonej pietruszki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Świeże przyprawy oraz rybę umyć i osaczyć z wody. Następnie tymianek, oregano, miętę oraz natkę zielonej pietruszki pokroić bardzo drobno. Wszystkie warzywa osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Filety pstrąga oprószyć solą oraz pieprzem, po czym przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową. Polać rybę oliwą z oliwek i posypać drobno posiekanymi, zielonymi przyprawami. Dodać do tego obraną i pokrojoną w plastry cebulę, czosnek i całość zawinąć folią. Zawinięte składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości ryby. Gotową wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii i dodać do warzyw.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów