Boczniaki smażone z serem i ziemniakami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 20 g grzybów boczniaków
  • 20 g tartego sera pleśniowego Gruyere
  • 15 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Keczup i musztardę wyłożyć na talerz. Warzywa oraz grzyby umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i utłuc tłuczkiem. Boczniaki pokroić na kawałki, po czym oblepić je tłuczonymi ziemniakami oraz tartym serem pleśniowym. Oblepione przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe dodać do keczupu z musztardą. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowana odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno pomidorem oraz bułką tartą.

0 komentarzy

Podobne przepisy