Kurczak w sosie dyniowym z curry

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7267
Kurczak w sosie dyniowym z curry
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • natka selera
  • sól
  • pieprz
  • Na sos dyniowy:
  • 600 g miąższu z dyni
  • 120 g masła
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Mięso podzielić na porcje. Piersi z kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie zalać je 0,5 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić.

Przygotować sos dyniowy: obrać szalotkę oraz czosnek i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać miąższ z dyni pokrojony w kostkę i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie do duszonych składników dodać curry, mieloną paprykę, wlać śmietanę i całość zmiksować mikserem.

Dodać do tego pokrojone papryki, ugotowane wcześniej mięso i natkę selera. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, szybko zagotować i ściągnąć z ognia. Gotową potrawę przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów