Makaron ryżowy z kiełkami fasoli i kolendrą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3180
Makaron ryżowy z kiełkami fasoli i kolendrą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółta papryka
  • 1 limonka
  • natka zielonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Limonkę przekroić na połówki, po czym jedną połowę pozostawić do polania potrawy, drugą pokroić w ćwiartki. Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać ugotowany makaron oraz kiełki fasoli mung i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Smażone składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego natkę zielonej kolendry, pokrojoną limonkę, po czym wszystko polać sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów