Kolache z morelami i kruszonką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2227
Kolache z morelami i kruszonką
fot. whitneyinchicago / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g masła
  • 50 ml śmietany
  • 5 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • Na kruszonkę:
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml letniej wody

Opis przygotowania:

Morele umyć pod bieżącą wodą, włożyć je do rondla, wlać do tego 1,5 szklanki wody i gotować na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Następnie ściągnąć z ognia, odcedzić z wody i przetrzeć przez sitko. Do przetartych moreli dodać masło, sok cytrynowy i 2 łyżki cukru. Całość ponownie włożyć do rondla i gotować do czasu, aż masło się roztopi. Wtedy wszystko wymieszać, aby powstała jednolita masa i ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz 1 łyżką cukru i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie mąkę przesypać do miski, dodać szczyptę soli, wbić jajko, dodać pokrojone drobno masło, wlać roztarte drożdże i śmietanę, dodać pozostały cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobić ręcznie kulki, a następnie spłaszczyć je, wykonując łyżką wgłębienie. Przygotowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. We wgłębienia nałożyć łyżką masę morelową.

Przygotować kruszonkę: masło stopić w rondlu. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, po czym całość zagnieść na ciasto. Zagniecione ciasta pokruszyć na małe kawałeczki, które przełożyć na nałożona masę morelową.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów