Buraki z orzechami w sosie chrzanowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1920
Buraki z orzechami w sosie chrzanowym
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 czerwone buraczki
  • pęczek rukoli
  • sól
  • Na sos chrzanowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 cm świeżego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Rukolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym przełożyć do salaterki. Orzechy włoskie przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Buraki czerwone umyć, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do rukoli raz ze smażonymi orzechami.

Przygotować sos chrzanowy. świeży chrzan obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, a następnie całość zalać jogurtem. Doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów