Inari sushi

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 180 g tofu w torebkach sojowych
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 20 g wędzonej sardeli
  • 5 g suszonych wiśni
  • 2 awokado
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka sezamu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Awokado oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Sardelę oczyścić ze skóry ości i połamać na drobne kawałki. Ryż opłukać, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać kawałki ryby wędzonej, smażony sezam, pokrojonego ogórka i awokado. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Torebki tofu rozciąć z jednej strony i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, a następnie wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Do smażonych torebek tofu nałożyć wymieszane składniki mi przełożyć na talerz. Suszone wiśnie sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy