Gofry z wędzonym pstrągiem i jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1054
Gofry z wędzonym pstrągiem i jabłkiem
fot.

Składniki:

  • 20 g wędzonego pstrąga
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • garść rukoli do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 30 g mąki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Wędzonego pstrąga oczyścić ze skóry oraz ości i pokroić w cienkie plastry. Jabłka oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Jabłka przekroić na połówki, po czym usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, po czym wymieszać na sucho z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Białko oddzielić od żółtka. Z białka ubić trzepaczką sztywną pianę, natomiast żółtko dodać do mąki. Do składników z mąką wlać mleko sojowe, roztopione masło, wsypać szczyptę soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać ubitą pianę i wszystko razem zmiksować. Zmiksowane przelewać chochelką do mocno rozgrzanej gofrownicy i piec na złoty kolor. Na gofry wyłożyć plastry jabłka oraz plastry wędzonego pstrąga. Całość polać śmietaną kremówką i udekorować rukolą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy