Ziemniaki z awokado w sosie buraczanym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 awokado
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • Na sos buraczany:
  • 4 czerwone buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i utłuc tłuczkiem. Awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem i połączyć z tłuczonymi ziemniakami. Dodać do tego masło, po czym całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos buraczany: buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę chili posiekać bardzo drobno i połączyć z burakami. Pokrojone składniki przełożyć do blendera. Wlać do tego ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dodać cukier palmowy i całość zmiksować.
Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dodać do ziemniaków. Wszystko udekorować listkami mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy