Tarta z mięsem i brokułem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1796
Tarta z mięsem i brokułem
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać mielone mięso, doprawić do smaku pieprzem, solą i zrumienić na średnim ogniu. Następnie zrumienione mięso połączyć z gotowanym brokułem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać letnią wodę, dodać masło, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy. Na ciasto przełożyć mięso z gotowanym brokułem i posypać orzeszkami pinii. Jajka roztrzepać mikserem ze śmietaną oraz świeżo tartą gałką muszkatołową i przelać na powyższe składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów