Przegrzebki z burakami i orzechami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 5 dag kiełków rzodkiewki
  • 2 czerwone buraki
  • 2 łyżki drobno tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Buraki umyć, zalać wodą, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Muszle wyszorować. Oczyszczone przegrzebki pokroić w drobną kostkę i zmieszać ze startymi burakami. Następnie dodać do tego bułkę tartą, tłuczone orzechy laskowe, wlać śmietanę, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i nałożyć na wyszorowane muszle. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 3 minuty. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować kiełkami rzodkiewki.

0 komentarzy

Podobne przepisy