Bażant z rożna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1932

Składniki:

  • 1 bażant do 1,5 kg
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 masło roślinne
  • przyprawa do dziczyzny lub do drobiu
  • sól i pieprz
  • 1 czosnek

Opis przygotowania:

Bażanta po oczyszczeniu i umyciu natrzeć pieprzem, solą i naszpikować słupkami pokrojonej w słupki słoniny. Do wnętrza bażanta włożyć pokrojony drobno czosnek i nadziać go na rożen. W czasie pieczenia mięso smarować masłem roślinnym i posypać przyprawami. Mięso piec do miękkości. Po upieczeniu pokroić na części i podawać z z rożnymi sosami do mięs.

0 komenatrzy

Podobne przepisy