Gulasz z sarniny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 20920

Składniki:

  • 400 g sarniny (łopatka lub udziec)
  • 40 g smalcu
  • 100 grzybów (najlepiej świeżych lub pieczarek)
  • 40 g smalcu
  • 4 ziarnka jałowca
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • czerwona papryka w proszku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Mięso sarny po dokładnym oczyszczeniu pokroić w kostkę, posypać sola i pieprzem. Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na patelni ze smalcem. Dodać sproszkowaną paprykę w zależności od gustu i włożyć pokrojone mięso. Smażyć krótko z każdej strony, następnie do mięsa dodać przecier pomidorowy i podlewać je wywarem mięsnym. Patelnię przykryć pokrywką i całość dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dodać grzyby pokrojone w plastry, ziarna jałowca i bułkę tartą. Całość dusić około 35 minut.

Gotowy gulasz podawać gorący, posypany natką zielonej pietruszki.

Komentarze (3)

Pychota, bardzo ciekawy sos, który pasuje do każdego chyba mięsa, polecam

Super! Podałam z brązowym ryżem i kiszonymi ogórkami. Pycha! Polecam! Grażyna z Mrągowa.

wd2005 niestety ale nie dokonca sie zgadzam, sarniny się nie podsmaża gdyż mięso traci swoją słodkość a wręcz staje się odrobine gorzkawe. Pieczenie i duszenie owszem, smażenie - tylko comber lub polędwiczke

Podobne przepisy

Więcej przepisów