Cytrynówka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4610

Składniki:

  • spirytus
  • woda mineralna niegazowana
  • cytryny
  • duże naczynie zamykane, mogą być słoiki 1 l
  • opcjonalnie ziarnko kawy
  • opcjonalnie miód

Opis przygotowania:

Pierwszy sposób: Cytryny obieramy i kroimy najbardziej jak się da, pestki odrzucamy na bok. Wkładamy do słoika 1 l. Wlewamy spirytus oraz wodę (należy sobie wybrać proporcje, jakie mocne ma być). Można dodać trochę miodu, ziarnko kawy. Następnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni. Całość będzie dość gęste.

Drugi sposób: Myjemy cytryny, nie obieramy ich. Wkładamy do słoika 1 l. Wlewamy spirytus oraz wodę (należy sobie wybrać proporcje - jakie mocne ma być). Można dodać trochę miodu, ziarnko kawy. Następnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni. Cytryny nie wyrzucamy! Obieramy i zjadamy - ma w sobie sporo alkoholu.

Podawać schłodzone.

Autor: rutek

Komentarze (2)

2 sposób polecam :)

lepsza jest zcukrem waniliowym ;)

Podobne przepisy

Więcej przepisów