Grzanki z krewetkami w sosie paprykowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2273
Grzanki z krewetkami w sosie paprykowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 krewetek mrożonych
  • 2 bułki zwykłe
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Na sos paprykowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej, papryki

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, umyć i oczyścić z części niejadalnych. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić w ukośne plastry. Bułki przekroić na połówki, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i zrumienić. Zrumienione osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, szczyptą soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie zanurzyć w nim oczyszczone krewetki i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na grzanki.

Przygotować sos paprykowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Następnie wymieszać go z majonezem, mieloną papryką oraz szczyptą soli i polać potrawę.

Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów