Guvedje

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2119
Guvedje
fot. Alesist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g białego sera twarogowego
  • 30 g śląskiej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować, Ugotowane odcedzić, pokroić w kostkę i przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i połączyć ze składnikami. Dodać do tego pokruszony drobno ser twarogowy i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Kiełbasę pokroić w plastry i wymieszać z całością. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy szybko otworzyć piekarnik, wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i piec, aż jajka się zetną. Wtedy potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)