Grzanki z oliwkami i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2782
Grzanki z oliwkami i serem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g sera brie w plastrach
  • 4 zwykłe bułki
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki masła
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidora umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Oliwki osączyć z zalewy. Bułki przekroić na połowy i wysmarować masłem. Następnie przełożyć je na rozgrzana patelnię i przypiec na rumiany kolor z obu stron. Potem na przypieczoną bułkę przełożyć plastry pomidora, sera brie oraz oliwki. Całość przykryć i smażyć na małym ogniu do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Oliwę z oliwek zmieszać z octem jabłkowym, szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki oraz gałki muszkatołowej i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów