Wołowina w sosie ognistym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1031
Wołowina w sosie ognistym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 150 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 ml keczupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Wołowinę pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Potem dodać mięso i przyrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać keczup, wlać wino, dodać pokrojoną paprykę oraz imbir, wsypać płatki chili i całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przelać na talerz. Potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

1 komentarz

Polecam smażenie na oliwie:)

Podobne przepisy