Penne w pesto z kurczakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3636
Penne w pesto z kurczakiem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 30 g tartego parmezanu
  • 10 g twarogu koziego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do kurczaka.

Przygotować pesto: bazylię przełożyć do moździerza. Wsypać do tego orzechy włoskie, tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie utłuc.

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i na gorąco wymieszać z przygotowanym pesto. Wymieszany makaron połączyć z pokrojonym kurczakiem i cebulą. Całość posypać kozim serem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów