Penne w pesto z kurczakiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g makaronu penne
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 30 g tartego parmezanu
  • 10 g twarogu koziego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do kurczaka.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do moździerza. Wsypać do tego orzechy włoskie, tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie utłuc.
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i na gorąco wymieszać z przygotowanym pesto. Wymieszany makaron połączyć z pokrojonym kurczakiem i cebulą. Całość posypać kozim serem.

0 komentarzy

Podobne przepisy