Ryż zapiekany z kiełbasą i pomidorami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g kiełbasy myśliwskiej
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 por
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Por umyć, osączyć z wody i pokroić w talarki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumienić. Ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć sparzonymi pomidorami i zrumienioną kiełbasą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec przez 15 minut, po czym wyciągnąć, polać sosem sojowym i posypać pokrojonym porem. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

0 komentarzy

Podobne przepisy