Galaretka cytrynowa z winem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 plastry cytryny
  • 4 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 3 łyżki letniej wody
  • 3/4 szklanki białego wina musującego Prosecco
  • 3/4 szklanki likieru cytrynowego Limoncello
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

Opis przygotowania

Miętę umyć i osączyć z wody. Żelatynę przesypać do miski, zalać letnią wodą i pozostawić przez 5 minut, aby zmiękła. Następnie do żelatyny wlać wino musujące, likier cytrynowy, wodę mineralną oraz sok cytrynowy, wsypać cukier i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na tackę, po czym dodać do tego plastry cytryny i udekorować świeżą miętą Całość włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego zakrzepnięcia składników. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i nożem pokroić na porcje.

0 komentarzy

Podobne przepisy