Placki z mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2217
Placki z mango
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 mango
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 0,5 kostki margaryny Kasia

Opis przygotowania:

Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i podzielić na dwie części. Jedna część do smażonych placków, a druga do dekoracji talerza.

Przygotować ciasto na placki: mąkę przesypać do miski, wlać mleko, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wlać ocet jabłkowy, wsypać cukier, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać ciasto.

Smażyć najpierw jedną stronę na złoty kolor, potem przewrócić na drugą i dodać pokrojone mango. Na wyłożone mango wlać drugą chochelkę ciasta i smażyć na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i udekorować drugą częścią pozostawionego mango.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów