Kula serowa z pistacjami i krakersami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g białego sera twarogowego
  • 130 g krakersów pełnoziarnistych
  • 30 g sera pleśniowego brie
  • 15 g sera owczego pecorino
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • natka selera
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania

Pomidorki oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić na połowy, przełożyć na talerz i obłożyć je w około krakersami. Ser biały twarogowy przełożyć do miski, dodać do niego pokruszone sery brie i pecorino. Następnie wlać do tego sok cytrynowy, dodać miętę, pokrojoną drobno natkę selera, mielony kminek, nasiona kolendry, sól morską i wszystko razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Utłuczone składniki wymieszać ręcznie po czym przełożyć na folię spożywczą z rozsypanymi tłuczonymi pistacjami i migdałami. Całość zawinąć w kulę, po czym włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć odwinąć z folii i wyłożyć na pokrojone pomidorki.

0 komentarzy

Podobne przepisy