Zupa groszkowa z sałatą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 250 g zielonego groszku w łupinie
  • 4 liście sałaty
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 liście bazylii do dekoracji
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Groszek w łupinie oraz sałatę dokładnie umyć. Groszek pozbawić końcówek, a sałatę pokroić na drobne kawałki. Całość zalać bulionem warzywnym i postawić na małym ogniu. Dymkę obrać ze skóry i dodać do gotowanych składników. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zagotować na średnim ogniu, po czym wyciągnąć liść laurowy, a resztę zagotowanych składników zmiksować mikserem. Doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i doprowadzić do wrzenia. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko udekorować listkami bazylii.

0 komentarzy

Podobne przepisy