Zupa groszkowa z sałatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1682
Zupa groszkowa z sałatą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 250 g zielonego groszku w łupinie
  • 4 liście sałaty
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 liście bazylii do dekoracji
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Groszek w łupinie oraz sałatę dokładnie umyć. Groszek pozbawić końcówek, a sałatę pokroić na drobne kawałki. Całość zalać bulionem warzywnym i postawić na małym ogniu. Dymkę obrać ze skóry i dodać do gotowanych składników. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zagotować na średnim ogniu, po czym wyciągnąć liść laurowy, a resztę zagotowanych składników zmiksować mikserem. Doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i doprowadzić do wrzenia. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów