Tabbouleh

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2700
Tabbouleh
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 szklanka kuskusu
  • natka zielonej pietruszki
  • garstka mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę pozbawioną nasion pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę również pokroić drobno. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odparować i wymieszać z pokrojonymi warzywami. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)