Dynia zapiekana z ziemniakami i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1983
Dynia zapiekana z ziemniakami i łososiem
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonego łososia
  • 4 plastry limonki do dekoracji
  • 4 łyżki oleju
  • 2 małe, czerwone dynie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Dynie przekroić w górnej części, oczyścić środki i nasiona. Następnie nasiona osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć je przez 40 sekund na małym ogniu. Oczyszczone dynie wysmarować w środku oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do czasu, aż miąższ będzie miękki. Wtedy dynie wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić i utłuc tłuczkiem razem z masłem. Tłuczone ziemniaki przełożyć do dyni na talerzu. Szpinak zalać 0,5 l lekko osolonej wody, zagotować odcedzić i wyłożyć na talerz. Łososia rozmrozić, umyć, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości. Gotową rybę dodać do potrawy. Całość posypać smażonymi nasionami z dyni, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz udekorować plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów